ATTENTION

This FlexSim Community Forum is read-only. Please post any new questions, ideas, or discussions to our new community (we call it Answers) at https://answers.flexsim.com/. Our new Question & Answer site brings a modern, mobile-friendly interface and more focus on getting answers quickly. There are a few differences between how our new Q&A community works vs. a classic, threaded-conversation-style forum like the one below, so be sure to read our Answers Best Practices.


flexsim.com

Go Back   FlexSim Community Forum > FlexSim Software > Q&A
FAQ Downloads Calendar Search Mark Forums Read

Q&A Using Flexsim and building models

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-08-2008
Michael Hartlieb Michael Hartlieb is offline
Flexsim User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Osnabrueck, Germany
Posts: 16
Downloads: 40
Uploads: 0
Thanks: 27
Thanked 2 Times in 1 Post
Rep Power: 140
Michael Hartlieb is on a distinguished road
Default Box Picking from a pallet in a rack

Hi,

I would like to do the following:

Items(textured Couloured Boxes) have been stacked on a pallet and the pallet has been stored in a rack.
A(picking) operator walks along the rack, picks items from the pallets in the racks and stores them on his trolley(queue).
The operator would store 16 items on his trolley and transport them to a sink. Then he would start at the last position again and collect items due to his picking list.
If a pallet is emptied, it shall be transported to another sink.

Did someone realize this process already or does someone have an idea how to solve this?

In order to receive a simulation result, I would use labels, a global table load/unload times.
But in addition I would like to have the visual effect that the item vanishes from the stored pallet and appears on the trolley of the operator.
From my point of view the biggest problem is to take the item from the pallet in the rack instead of taking the full pallet from the rack, destroy one item and store the pallet in the rack again.

Thanks in advance
Best regards
Michael Hartlieb
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Michael Hartlieb For This Useful Post:
Efrain Marchena (06-12-2012), Jörg Vogel (12-09-2008)
  #2  
Old 12-08-2008
Jörg Vogel's Avatar
Jörg Vogel Jörg Vogel is offline
Flexsim User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Hannover, Germany
Posts: 643
Downloads: 35
Uploads: 0
Thanks: 802
Thanked 665 Times in 410 Posts
Rep Power: 639
Jörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond repute
Default

Hello Michael,

first of all, the model you allowed Tom David to post is magnificent. Now to your own question. The pallets are the items of your rack. they are also containers. The boxes are the content of the items. You can create a referrence to the boxes by using rank(item,5) for the fifth box on the pallet, first(item) to the first (or rank(item,1)), or last(item) to the last box. To pick them write a tasksequence for your own. You can modify the Task Sequence Sample 1 of the rack under the tab Flow and then in the field Request Transport From and change only the pointer from item to a referrence described above. It is just the start. Still you need a logic that releases more than the amount of items in the rack. The easiest place for that may be the on message trigger. There you can create tasksequences too. I think you will be able to cope with your task.

Jörg
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Jörg Vogel For This Useful Post:
Michael Hartlieb (12-09-2008), Tom David (12-08-2008)
  #3  
Old 12-11-2008
Michael Hartlieb Michael Hartlieb is offline
Flexsim User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Osnabrueck, Germany
Posts: 16
Downloads: 40
Uploads: 0
Thanks: 27
Thanked 2 Times in 1 Post
Rep Power: 140
Michael Hartlieb is on a distinguished road
Default

Hi Jörg,

thanks for your fast answer. I started to learn, how a Tasksequence works. And your tipp works good with an operator.

But how I can do this with a Transporter? I want to do the following:

1.) A Transporter travels to a queue to load a pallet.
2.) The same Transporter (with the loaded pallet) travels to a rack. This rack contains pallets (used as containers) with Boxes(FLowItems) stacked inside the pallet.
3.) The Transporter loads a box from the pallet inside the Rack onto the pallet of the Transporter
4.) The Transporter shall not take or move the pallet in the rack. With picking the Box the pickingprocess is finished and the Transporter should move/Travel to another Bay of the Rack and pick there another Box. This should be done for maybe 16 times.
5.) After picking and loading 16 boxes from the rack onto the pallet on the Transporter, travel to another queue and unload the pallet with the boxes on it into the queue and start the next picking sequence.

Using your hint I can take a box from pallet in the Rack (using rank). After that I tried with the Tasktype_Moveobject to load the box onto the Transporter pallet, but the only effect was, that the picked box was loaded inside the Transporter (in the Transporter tree). The Transporter travels to the queue, unloads the pallet from the rack (what I don't want) and unload the first pallet.

Maybe someone can tell me, how to solve this problem?

Thanks,

Michael
Attached Files
File Type: zip BoxPicking.zip (52.3 KB, 358 views)
Reply With Quote
  #4  
Old 12-11-2008
Jörg Vogel's Avatar
Jörg Vogel Jörg Vogel is offline
Flexsim User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Hannover, Germany
Posts: 643
Downloads: 35
Uploads: 0
Thanks: 802
Thanked 665 Times in 410 Posts
Rep Power: 639
Jörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond repute
Default

Hello Michael,

before I find suitable solution an explanation what the model's problem is. At the time the tasksequence is dispatched for the product from the rack, the transporter hasn't loaded a pallet. Therefore no reference or pointer exists. The solution is to call subtasks. Look for the funktion or tasktype callsubtasks in the forum and of course, first in the manual.

Jörg

Last edited by Jörg Vogel; 12-11-2008 at 09:17 AM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Jörg Vogel For This Useful Post:
Michael Hartlieb (12-11-2008)
  #5  
Old 12-11-2008
RalfGruber's Avatar
RalfGruber RalfGruber is offline
FlexSim Software Products
 
Join Date: Jul 2007
Location: Orem, UT, USA
Posts: 195
Downloads: 37
Uploads: 0
Thanks: 518
Thanked 294 Times in 124 Posts
Rep Power: 342
RalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to behold
Default

Hi Michael,

let me (hopefully) help you with some comments. I try to get your model fixed today evening:
The challenge of you model is, that the transport hasn´t loaded the pallet before the rack creates the TS. That means, the rack doesn´t know at that point of time, where to move the boxes to.
I would try it this way:

1. create a tasksequence on the pallet queue:
- call transporter
- load pallet
- travel to rack
- call a subtasksequence (TASKTYPE_CALLSUBTASKS)

2. create a tasksequence on the OnMessage trigger of the rack(called from the callsubtaskstask in TS 1.
- move the boxes you want to move to the pallet on the transporter
- travel to the unloading queue
- unload the pallet to the unloading queue

When the transporter reaches the rack, he has loaded the pallet and the sub task sequence will know where to load the boxes on. Have a look into the task sequence user manual for a better understanding please.
That should do the job. I try to make it more clear in an example model.

3. Your model contains a user command which uses variable types fsnode* . This variable type has been replaced in FLexsim 4.x with "treenode". You can still use fsnode* instead, but it doesn´t make sence because you have to compile the model then.

Good luck

Ralf
aka ralle

Last edited by RalfGruber; 12-11-2008 at 09:14 AM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RalfGruber For This Useful Post:
Michael Hartlieb (12-11-2008)
  #6  
Old 12-11-2008
Michael Hartlieb Michael Hartlieb is offline
Flexsim User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Osnabrueck, Germany
Posts: 16
Downloads: 40
Uploads: 0
Thanks: 27
Thanked 2 Times in 1 Post
Rep Power: 140
Michael Hartlieb is on a distinguished road
Default

Hi Ralf, hi Jörg,

thanks for the answers. I hope, that I understand everything correct. I will try it tommorow.

We saw the tasktype callsubtask before and thougt, that we can use it... but we doesn't knew how.

The using of fsnode* at the usercommand comes from the manual. I wanted to know, what it makes.

Michael
Reply With Quote
  #7  
Old 12-11-2008
Jörg Vogel's Avatar
Jörg Vogel Jörg Vogel is offline
Flexsim User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Hannover, Germany
Posts: 643
Downloads: 35
Uploads: 0
Thanks: 802
Thanked 665 Times in 410 Posts
Rep Power: 639
Jörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond repute
Default

Hello Michael,

the second for-loop isn't necessary. Just use your frunloadtask. Then you have built a quick and dirty methode to accomplish your task. But your transporter doesn't deliver the pallet (your rack item). It moves the pallet simply and instantly at the unloadtask from the rack to the queue with all the stacked boxes. (quick and dirty). If you want it realistic then you have to call a second time a subtask to unload all your boxes from your pallet. To identify your second call use one of the var2 - var4 parameters. Probably you have used var1 to transfer the reference of each box, which you have wanted to move, as a number.
But remember, the original pallet (rack item) is still in the rack.

Jörg
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Jörg Vogel For This Useful Post:
Michael Hartlieb (12-11-2008)
  #8  
Old 12-11-2008
Michael Hartlieb Michael Hartlieb is offline
Flexsim User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Osnabrueck, Germany
Posts: 16
Downloads: 40
Uploads: 0
Thanks: 27
Thanked 2 Times in 1 Post
Rep Power: 140
Michael Hartlieb is on a distinguished road
Default

Hi Jörg,

that is one of my problems with this model. I know that the original pallet is already in the rack. But at first I wanted to solve the problem with the boxes and then solve the problem with the pallet in the rack. If this is realized my ambition is to use a global table with maybe three columns. One for a racknumber, one for a baynumber and on for the level. But I think, step-by-step

Michael
Reply With Quote
  #9  
Old 12-11-2008
Jörg Vogel's Avatar
Jörg Vogel Jörg Vogel is offline
Flexsim User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Hannover, Germany
Posts: 643
Downloads: 35
Uploads: 0
Thanks: 802
Thanked 665 Times in 410 Posts
Rep Power: 639
Jörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond reputeJörg Vogel has a reputation beyond repute
Default

Hi,

fsnode* is pointer declaration. We have used it instead of treenode. you find this declaration in the precompiled functions in flexsim.

Jörg
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Jörg Vogel For This Useful Post:
Michael Hartlieb (12-13-2008)
  #10  
Old 12-11-2008
RalfGruber's Avatar
RalfGruber RalfGruber is offline
FlexSim Software Products
 
Join Date: Jul 2007
Location: Orem, UT, USA
Posts: 195
Downloads: 37
Uploads: 0
Thanks: 518
Thanked 294 Times in 124 Posts
Rep Power: 342
RalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to beholdRalfGruber is a splendid one to behold
Default

Michael,

here you find a small example model. Look at these points:

1. RequestTransportfrom field of queue
- standard tasksequence with just the call subtasks task added, which causes OnMessage of the rack to fire
2. OnMessage of rack
- case 1 creates the subtasksequence and checks, if the pallet gets empty after removing one more item

I forgot to mention: Set the minimum dwell time trigger of the rack to "-1". This causes the rack not to release anything before you explicitly call "releaseitem()", which is done in case 1 OnMessage.

Hope that helps a bit.

Ralf
aka ralle

@ tomtheatom: I know that this model is not as you want it to be!
Attached Files
File Type: zip BoxPicking_RG.zip (42.8 KB, 456 views)

Last edited by RalfGruber; 12-11-2008 at 11:04 AM.
Reply With Quote
The Following 8 Users Say Thank You to RalfGruber For This Useful Post:
Bill Nordgren (12-18-2008), Courtney Allensworth (08-19-2009), Haluk Hekimoglu (05-31-2015), Jörg Vogel (12-12-2008), Lars-Olof Leven (12-12-2008), Michael Hartlieb (12-11-2008), Michael Pohl (12-12-2008), Vadim Fooks (08-20-2012)
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pallet jack/Hand jack Ron Lavoie Q&A 13 02-19-2016 04:13 PM
Picking process Simon Farsah Q&A 9 03-23-2015 06:55 AM
help! order picking process with global tables Charmaine Ng Q&A 3 11-06-2008 11:24 AM
ASRS Picking Gavin Douglas Q&A 1 09-09-2008 09:21 AM
Fluid "Pallet" Flowitems Maurits Brandt Q&A 4 11-12-2007 12:37 PM


All times are GMT -6. The time now is 01:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 1993-2018 FlexSim Software Products, Inc.