ATTENTION

This FlexSim Community Forum is read-only. Please post any new questions, ideas, or discussions to our new community (we call it Answers) at https://answers.flexsim.com/. Our new Question & Answer site brings a modern, mobile-friendly interface and more focus on getting answers quickly. There are a few differences between how our new Q&A community works vs. a classic, threaded-conversation-style forum like the one below, so be sure to read our Answers Best Practices.


flexsim.com

Go Back   FlexSim Community Forum > FlexSim Software > Q&A
FAQ Downloads Calendar Search Mark Forums Read

Q&A Using Flexsim and building models

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-02-2010
Veronique Dossogne Veronique Dossogne is offline
Flexsim User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 2
Downloads: 18
Uploads: 0
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Veronique Dossogne is on a distinguished road
Default How to partially change the color of a 3D object ?

I want to have 3D Objects with the possibility to change colors of 1 surface of the object. How do I do this ?
We use NX from Siemens PLM Software that supports an *.wrl (VRML 1.0) export
Reply With Quote
  #2  
Old 04-02-2010
Veronique Dossogne Veronique Dossogne is offline
Flexsim User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 2
Downloads: 18
Uploads: 0
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Veronique Dossogne is on a distinguished road
Default 3D object partially colored

Here the CAD File
Attached Files
File Type: zip behuizing-integrex.zip (2.9 KB, 191 views)
Reply With Quote
  #3  
Old 04-06-2010
Steven Hamoen's Avatar
Steven Hamoen Steven Hamoen is offline
Talumis, Flexsim Distributor, The Netherlands
 
Join Date: Aug 2007
Location: Soest, NL
Posts: 854
Downloads: 43
Uploads: 0
Thanks: 391
Thanked 661 Times in 379 Posts
Rep Power: 682
Steven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond reputeSteven Hamoen has a reputation beyond repute
Default

We always use AC3D for this. You can load your model into this program and select either an object or an surface and make it black and then export it as vrml 1.0 with the Flexsim settings in AC3D on. When you then load this model in Flexsim, the black areas will show up with the color that you have given the Flexsim object.

I don't know how to do it with the other programs because I don't know what AC3D exactly does so that Flexsim knows what to replace with the color.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-06-2010
Phil BoBo's Avatar
Phil BoBo Phil BoBo is offline
Flexsim Development
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 756
Downloads: 109
Uploads: 18
Thanks: 385
Thanked 1,483 Times in 525 Posts
Rep Power: 1172
Phil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond reputePhil BoBo has a reputation beyond repute
Default

Because VRML files are ASCII, you can see what's happening by viewing the files in a text editor. The AC3D "Flexsim mode" export moves the objects that are material 0 (black) above the material definitions in the vrml file. Any objects that are defined above the material definitions in the vrml file will have their Flexsim color showing through. You can do this manually in the vrml files. AC3D just makes the process easier.

In a 3ds file, any objects that have no assigned material and are at the top of the hierarchy will have their Flexsim color showing through. This is a more difficult task for 3ds files and has been made easier in Flexsim5 (the process is described in the "Preparing a 3D File" section of the Flexsim5 Manual).
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to Phil BoBo For This Useful Post:
Anthony Timmiss (04-06-2010), Carsten Seehafer (04-08-2010), RalfGruber (04-09-2010), Steven Hamoen (04-06-2010), Tom David (04-06-2010)
Reply

Tags
3d shape color wrl

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
how to change color of 3D object made in 3D Max qin tian Q&A 3 03-26-2013 10:27 PM
Change Layout from GUI Nico Zahn Q&A 4 12-24-2009 07:42 AM
How to change color when full? Jamie Santa Ana Q&A 2 09-23-2009 06:00 PM
3DS Changeable Color Greig Marshall Q&A 4 06-25-2008 01:36 AM
Changing the color of a .3ds shape made with autocad Alexandre Ouellet Q&A 5 04-30-2008 08:48 AM


All times are GMT -6. The time now is 09:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 1993-2018 FlexSim Software Products, Inc.